Фандъкова иска цялата държава да спасява Топлофикация

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се надява на обединение с държавата за подкрепа и за модернизацията на Топлофикация-София.

Пред БНТ тя посочи, че две са важните задачи пред „Топлофикация – София“ – намирането на механизъм за компенсация за огромната разлика между цените и стратегическата задача, с която се представи новият план.

Тя изтъкна, че София не иска подаяние, а това, което й се полага.

Фандъкова коментира пикът на четвъртата вълна на COVID-19. Тя предупреди, че вирусът е коварен и призова всеки, който има възможност и може да се ваксинира, да го направи. Фандъкова посочи, че в София е най-големият процент на ваксиниране, но въпреки това той е крайно недостатъчен. Това, което прави Столична община е, че се е включила активно, продължават да се откриват нови пунктове за ваксинация. Няма интерес към ваксините, защото няма обща кампания, изтъкна Фандъкова.

Във връзка със зеления сертификат, Фандъкова посочи, че той е добро решение, но при нас за съжаление се е случило накрая, без комуникация, което създало притеснения и хаос. Въвеждането на зеления сертификат стана причина за чувствително увеличаване на ваксинираните, като за последните 10 дни ваксинираните в София са около 60 000 души, посочи столичният кмет.

Най-сериозен е контролът по спазване на мерките в градския транспорт. За последната седмица са направени близо 800 проверки, наложените санкции обаче са малко. Повечето хора в градския транспорт спазват правилата и носят маски, обясни Фандъкова.

СО осигурява движение на градския транспорт без намаление на графика и без ограничаване на транспортната задача. За да има обществен и икономически живот, ние не си позволяваме да намаляваме транспортната задача, подчерта Фандъкова. Загубите са около 50 млн. лева за целия градски транспорт.

За ситуацията в болниците, Фандъкова предупреди, че тя е много тежка, но няма информация дали са връщани пациенти. Ние нямаме добър диалог с Министерство на здравеопазването както преди, но се опитваме да помагаме, оплака се Фандъкова. Софийският оперативен щаб не е спирал да работи, така че на местно ниво се опитваме да правим това, което ни е по възможностите, каза още Фандъкова.

По думите ѝ общинските болници са изключително натоварени, интензивни свободни легла почти няма. Легла за неинтензивни грижи обаче има.

Другата позиция на Фандъкова е, че училищата трябвало да бъдат затворени последни, а сега били затворени първи. Има спешни процедури за тестове, организация и това е най-голямото предизвикателство да се върнат децата, допълни кметицата.

Тя предупреди, че икономиката няма да издържи, ако бъде въведен тотален локдаун. Няма ясен план в посланията на здравния министър, но Фандъкова очаква за училищата да има ясен план как и при какви условия ще се върнат децата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!