борисов цветанов ямбол
Цветан Цветанов

Зад Еврохолд прозира сянката на Цветан Цветанов. Това заяви енергийният експерт Еленко Божков в предаването „Още от деня“ по БСТВ.

Още от България

Финансовото състояние на холдинга в момента се проверява от Комисията за финансов надзор и се очаква до края на седмицата да бъдат представени и резултати от проверката. Застрахователният и финансов холдинг Еврохолд, който иска да купи ЧЕЗ за 335 млн. евро не е в добро финансово състояние, което остро поставя въпроса за финансирането на сделката, заяви пред БСТВ енергийният експерт Еленко Божков.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на Еврохолд Асен Минчев Христов има присъда от Русенския съд затова, че „противозаконно е попречил на орган на власт да изпълняват задълженията си и да контролират спазването на правилата на движение“. Новината съобщи Епицентър, позовавайки се на свои източници, които са изпратили и факсимиле от присъдата от 6 юни 2007 г.

Според Еленко Божков пък Асен Христов е свързан и с бившия председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Енергийният експерт смята, че държавата, а не частни дружества трябва да притежават най-голямото електродружество у нас.

Финансови експерти обясняват, че ако чужди банки финансират сделката, то като обезпечение ще се използват сметките за ток, които досега събираше ЧЕЗ. Това означава, че в договорите с тях ще залегнат планирани увеличения на цената на тока за бита и бизнеса.

„Еврохолд е фирма, която е започнала от нулата в бранша на енергетиката. Подозрителното е, че нищо не знаем относно състава на експертите, политиката на инвестиции и ремонти. Не знаем нищо и за нейния текущ капитал, а само следващата година трябва да започне с разход от около 180 милиона лева“, поясни експертът.

Подписали сме договор с ЧЕЗ. Сега остава проверяващите органи КЗК и КФН да я одобрят. От сделката се интересуваме повече от 8 месеца, а с ЧЕЗ преговаряме от края на декември миналата година. Това каза в сутрешния блок на БТВ председателят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов, който коментира сделката за българските активи на ЧЕЗ Груп.

„Ще заплатим 335 млн. евро на ЧЕЗ за акциите. Парите са от два източника. Увеличаваме капитала с 80 млн. евро. Останалите ще дойдат от две големи инвестиционни банки. С тях вече сме подписали договори за кредит за над 300 млн. евро. Еврохолд е публично дружество вече от над 15 години. Ние сме едно от най-големите застрахователни дружества в Източна Европа. Инвестираме в много сфери. За миналата година печалбата на холдинга е над 1 млрд. и 400 млн. лева. Намеренията са ни да излезем от автомобилния бизнес и да влезем в енергийния“, разкри той.

„Компанията на Гинка Върбакова беше малка, надскочи се и банките не ѝ повярваха. Еврохолд е голяма и известна компания. Не се приемаме за втората „Гинка“. Имаме компании в Румъния и Гърция. Специализирали сме се в купуването на фалиращи компании, които успяваме да възродим. Такъв е случаят в Румъния. Ние сме най-големият по приходи публичен холдинг в България. Не искам да коментирам думите на Корнелия Нинова и Йордан Цонев. Не трябва да се търсят политически мотиви в тази сделка. Това е бизнес сделка. Жълтите медии също разпространяват невярна информация. За мен политиците също са подведени. Това е пазарна манипулация. Чух се с Йордан Цонев. С него се познавам, защото той от години е депутат и сме се засичали по различни мероприятия. С Корнелия Нинова не съм се чул, защото не се познавам с нея. Горд съм, че сме направили Цвета Караянчева директор на завод, който вече не е сред нашите активи. Аз се познавам с много политици. Познавам и Бойко Борисов, и Сергей Станишев, и Цветан Цветанов. Няма нищо вярно в твърденията, че зад нас стои политически гръб. Никога не сме се забърквали в политиката и бягаме от тази работа. Днес се запознах и с вас. Това означава ли, че утре вие ще ми помогнете да купя БТВ?“, попита Христов водещия Антон Хекимян.

Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали, глобен в Румъния за картел

„Моля хората да не се притесняват за цената на тока. Със сигурност не зависи от нас дали тя ще поскъпва или поевтинява. Хубавото е, че тези активи остават в България. Темата за ръководството на ЧЕЗ е много важна. Изготвяме възможно най-добрият екип. Еврохолд има опит в това нещо“, завърши Асен Христов.

Коментари