понеделник, юли 15, 2024

Епидемията е под контрол, уверен Бойко Пенков

Развитието на епидемията е под контрол. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Настоящите резултати, по думите му, са очаквани от властите.

Следим всичко, инфекцията се разпространява клъстерно, не толкова дифузно, каза Пенков. Той предупреди, че предстоят проверки на здравните власти спазват ли се мерките. За момента не се планират по-строги мерки.

Припомняме, че днес в България се отчитат два рекорда – процент от 13.5 заразяемост (587 нови случаи от направени 4320 теста) и 23 починали за денонощие.

Затвореният живот не може да продължи вечно, заяви Бойко Пенков. Трябва да се научим да живеем в тези нови условия, подчерта заместник-министърът на здравеопазването. Здравните власти са готови и за по-лош сценарий, така че при взрив на болестта, той да бъде поет от лечебните заведения. 8400 са балничните легла за Covid.

Според него има ясни критерии кои са медиците на първа линия. Има осигурени средства за медиците на първа линия до края на годината, стана ясно от думите му.

След 15 октомври се очаква вносът на противогрипни ваксини. На два транша трябва да получим 180 000 ваксини. Вторият транш трябва да е в началото на октомври.

По мнението на Пенков противоепидемичните мерки в училищата стриктно се спазват.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!