България шенген

Законодателният орган на Европейският съюз ще обсъжда днес приемането на нова резолюция на 11.12.2018, в която призовава за присъединяването на България и на Румъния в Шенген, става ясно от програмата на ЕП.

Евродепутатите се очаква да подкрепят доклад на Сергей Станишев, в който се отбелязва, че двете страни от седем години са изпълнили изцяло съществуващите изисквания. Уточнява се, че това е петата поредна резолюция по този въпрос. В документа се посочва, че още през 2011 г. Съветът на ЕС е отчел пълната готовност на двете държави да бъдат приети с всички граници (въздушни, морски и сухопътни). Допълва се, че съответното европейско законодателство не предвижда определянето на различни срокове за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници. В доклада се уточнява, че всички страни, приети досега в Шенген, са влизали едновременно с всички видове граници.

Запазването на проверките по вътрешните граници за България и Румъния има отрицателно въздействие върху износа и вноса от и към двете държави, както и върху превозите от и до някои от най-големите пристанища в Южна Европа, пише в доклада. Това означава загуба на ползи и увеличаване на разходите.

Анализ: Златната виза – пряк и потаен път към ЕСИво Цеков е магистър по „Международни отношения” и магистър по „Международна сигурност” от СУ „Св. К…Oct 9 2018bulmedia.net

Коментари

loading...