Емблематична сграда в Русе се руши

Емблематична сграда в Русе със 140-годишна история се руши. Сградата на Първото застрахователно дружество в България е в окаяно състояние, без покрив.

Опитите на общината за спешен ремонт удрят на камък, тъй като част от наследниците обжалват решението в съда и така спират процедурата за ремонт, съобщи БНТ. Сградата, която се намира в центъра на града и покрай нея минават хиляди пешеходци, продължава да се руши.

Здравка Великова, директор на дирекция „Инвестиционен контрол“ в община Русе коментира, че целта е да се обезопаси пешеходното движение по улица „Александровска“, затова и община Русе е изградила защитно скеле, което е по фасадата.

През 2017 година община Русе изготви инвестиционен проект за временен покрив върху сградата, за да може тя да бъде защитена от атмосферните влияния, с идеята да се запази останалата носеща конструкция, обясни Великова. Това разрешение за строеж беше обжалвано от единия от съсобствениците, който притежава около 2% от собствеността на сградата и разрешението беше отменено, добави тя.

Общината притежава около 60% от сградата, но има правото да извърши ремонт, само при участието на всички съсобственици. Средствата, които са необходими за ремонт, се поделят между всички собственици, съобразно процента им на съсобственост. Може би притеснението на всеки един от съсобствениците е, че трябва да участва финансово, както в инвестиционния проект, така и в самото възстановяване. Инвестиционният проект е направен от общината, но за възстановяването трябва да се търсят от тях средства, защото са в значително по-голям размер, допълни Здравка Великова.

По думите ѝ през тази година целта е да се актуализира проектът от 2017 година, защото вече е изтекъл.

А преди няколко дни бе съобщено, че жилищен блок в Русе от години се наводнява при всеки дъжд.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!