Елена Йончева на съд
Елена Йончева

Бизнесменът Иван Саздов е завел граждански иск срещу Елена Йончева в Софийския градски съд за сумата от 1 млн. лв. Делото е образувано в понеделник, макар че той е входирал искова молба на 23 май – последния работен ден преди евроизборите, на които бившата журналистка бе водач на листата на БСП и практически вече е избрана за евродепутат.

Избори 2019

Още на 23-ти собственикът на тенис клуб „Банкя“ Иван Саздов обяви пред медии, че завежда дело срещу Йончева. Той съди водачката на листата на БСП по Закона за задълженията и договорите, по точно – за непозволено увреждане. Така искът – понеже е за над 25 000 лв., стартира направо от Софийски градски съд. В исковата си молба той твърди, че е пострадал имиджът му на дългогодишен бизнесмен.

Според „Трафик нюз“ Саздов припознава клевета и набеждаване, изречени на предизборен митинг в Хасково, а после – и от ефира на бТВ, където Йончева обяви, че Саздов е купил къща в Барселона за Бойко Борисов и че има офшорка – „Палмс Ентерпрайсиз“, в която е превел 1,7 милиона евро.

„Това е лъжа. Ще искам максималното обезщетение – търпя не само морални и здравословни щети, но и се петни доброто ми име“, каза миналата седмица Саздов. Той беше ясно заявил, че ще търси „максимален размер“ обезщетение. Ищецът до вторник още не бе внесъл задължителната държавна такса от 4% или – 40 000 лв, но това едва ли ще му е проблем.

Самата Йончева неотдавна осъди Бойко Борисов по същата схема – за изказванията му, че държавата е плащала за репортажите ѝ. Срещу нея имаше материал в прокуратурата и от Валери Симеонов за „нещо като държавна измяна“, затова че показваше оградата с Турция, твърдейки че там има огромни злоупотреби. Но прокуратурата постанови отказ за образуване. Затова пък я преследва по наказателно дело за пране на пари – заради съвместни тв продукции на нейната фирма с друга, ползваща пари на фалиралата КТБ.

Коментари