„За 13 дни не съм уволнила нито един служител, нямам и такива намерения, стига да не бъдат открити сериозни нарушения“. В това увери служебният екоминистър Росица Карамфилова пред БиТиВи.

Тя подхожда с изключително голямо доверие към екипа си и е убедена, че ще се справи със задълженията си. Карамфилова добави, че трябва да се направи одит на работата на предишния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, за да се определят какви са добрите практики, а не да се установят някакви закононарушения.

Към настоящия момент няма нещо, което да предизвиква сериозна криза, увери Карамфилова. Тя ще се фокусира върху спешни мерки във връзка с наказателните процедури по отношение неспазване на екологичното законодателство, ускоряване на стратегически проекти, както и Плана за възстановяване и устойчивост.

Карамфилова добави, че възможността за санкции са изключително големи. Ако не успеем да затворим старите сметища, се очаква голяма санкция в осем цифрена сума в евро. ЕК ни наказва заради липса на резултати, изтъкна служебният екоминистър.

Тя допълни, че е запозната с казуса защо е затворен ТЕЦ „Брикел“, като основният проблем е изпускането на неорганизирани емисии. „Пуши отвсякъде и това е абсолютно нарушение“, посочи Карамфилова. Спрени са и двата последни енергийни котли на ТЕЦ „Брикел“. Тя увери още, че са наети лица, които да следят за реда при Рилските езера.

По отношение на АМ „Струма“, Карамфилова обясни, че това, което е ключово е, че ЕК очаква от нас да съобразим оценката за съвместимост и екооценката за магистралата. С последните си решения на предишният екоминистър прекратява две от инвестиционните намерения. На този етап стоят и други възможности за АМ „Струма“, добави тя.

Коментари