случаят полфрийман

Случаят „Джок Полфрийман“ да не се политизира, а българският съд да бъде изчакан да вземе своето решение. Да не позволяваме този случай да попречи на двустранните ни отношения.

За това призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева австралийската страна, съобщава news.bg. Тя се присъедини за кратко към среща на заместник-министъра Петко Дойков с Джон Филип, временно управляващ посолството на Австралия в Гърция, акредитирано и за България, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Захариева подчерта пред австралийския дипломат, че ситуацията с Полфрийман е консулски случай.

Припомняме, че преди седмица стана ясно, че осъденият за убийството на българина Андрей Монов, Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия.

„Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация“, допълни той.

Адвокати: Невъзможно е да върнат Полфрийман в затвораАдвокатите Емануил Йорданов и Димитър Марковски са категорични, че няма процедура за връщане на Полф…Sep 30 2019bulmedia.net

Полфрийман, който излежаваше 20-годишна присъда, излезе предсрочно на свобода с решение на САС от 19 септември 2019 година.

Няколко дни по-късно главният прокурор Сотир Цацаров сезира ВКС с искане да се възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да се спре изпълнението на постановеното от Софийски апелативен съд. Искането следствие от подадена от родителите на жертвата в престъплението Андрей Монов жалба.

Случаят „Полфрийман“ в България няма политически натиск, каза още външният ни министър. Екатерина Захариева изрази разбирането, че казусът е обществено чувствителен, както и че българското общество има право да изразява своето мнение и да коментира, стига това да е в съответствие с Конституцията на България и да не се използва език на омразата.

Убедени сме, че в България се спазва върховенството на закона, както и че правосъдието е независимое , заяви временно управляващият посолството на Австралия в Атина Джон Филип.

Джон Филип се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров днес.

Полфрийман съди България за 1 милион евро в СтрасбургУбиецът на Андрей Монов Джок Полфрийман завежда дело срещу България за 1 милион евро в Европейския с…Oct 2 2019bulmedia.net

Цацаров защити позицията си пред австралийския посланик, че това решение на Апелативния съд е постановено от незаконен състав и че за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчертал, че искането му е отправено без значение дали осъденото лице е чужд гражданин.

Главният прокурор посочи още, че липсват убедителни доказателства, че Джок Полфрийман се е поправил, както и е че не е изплатил дори и минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

Полфрийман пред Сашо Диков: Нямам пари да платя кръвнината! Да ме бяха убили!Предсрочно освободеният от затвора и въдворен в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци …Sep 28 2019bulmedia.net

Коментари