понеделник, юли 22, 2024

ЕК одобри схема за 88 млн. евро помощ за малкия бизнес у нас

Европейската комисия одобри схема за 88 млн. евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микро- и малки предприятия в пандемията от коронавирус.

Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

75 милиона евро ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие. Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства.

Схемата цели да отговори на нуждите от ликвидност на микро- и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат дейността си по време на пандемията. Тя ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство.

Очаква се, че около 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от подкрепата.

ЕК установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Тя стигна до заключението, че тази мярка е целесъобразна и пропорционална за преодоляването на затрудненията в икономиката на страната ни. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!