Е-бюлетините ще са на по две страници на екраните на машините

Двете електронни бюлетини за машинно гласуване – за президент и вицепрезидент и за народни представители – ще са разположени на по две страници на екраните. Това реши Централната избирателна комисия, съобщава БНР.

За улеснение на избирателите няма да има трета страница в електронната бюлетина за избор на депутати.

Шрифтът ще е еднакъв и за двете гласувания на машината. Въпреки че решението ще доведе до разминаване при електронната и хартиената бюлетина при визуализирането на преференциите, които ще са различни като бройка на ред, според ЦИК при този вариант съответствието между двата вида бюлетини – електронна и хартиена – е най-близко.

Заместник-председателят на ЦИК Росица Матева припомни, че на изборите през април и юли електронната бюлетина е изглеждала като сегашната.

„Не съм разбрала някой избирател да се е затруднил да намери в кръгчетата номера на кандидата, който иска да избере. Дали са на един, на два, на три, на пет реда, или по 3, по 5 кръгчетата са разположени, няма никакво значение“, коментира тя и допълни, че избирателят трябва да запомни номера на кандидата, подреден в листата, за да гласува за него, след като е гласувал за съответната партия и коалиция, която го е издигнала.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!