Дзарконе: Световната банка цели да се разгърне потенциалът на България

Президентът Румен Радев и постоянният представител на Световната банка у нас Фабрицио Дзарконе обсъдиха подходите за преодоляване на социално-икономическите неравенства в България, съобщават от президентството.

Фабрицио Дзарконе изтъкна, че като пълноправен член на групата на Световната банка България е изключително ценен партньор на международната финансова институция. Съвместното ни сътрудничество цели да се разгърне потенциалът на България, заяви постоянният представител у нас на Световната банка.

Радев отбеляза, че повишаването на конкурентноспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка.

При срещата си в президентството Радев и Дзарконе обсъдиха необходимостта от нови образователни политики, включващи повишаване на уменията на учениците съобразно съвременните изисквания на икономиката, както и подобряване на квалификацията на учителите.

Тема на разговора бяха и механизмите за намаляване на крайната бедност и засилване на равенството.

На срещата бяха дискутирани също възможностите и предизвикателствата пред България, свързани с трансформацията на енергийния сектор и Зелената сделка на Европейската комисия. Необходима е ясна и дългосрочна стратегия, която да отчита запазването на работните места в сектора на въглищната енергетика, както и енергийната независимост на страната, заяви президентът. Радев и Дзарконе бяха единодушни, че социалните аспекти на енергийния преход трябва да бъдат внимателно отчетени. Президентът посочи потенциала на България за използване на геотермалните и речните води като перспективен и екологичен метод за производство на електроенергия.

По време на срещата президентът и постоянният представител на Световната банка у нас обсъдиха и преодоляване на социално-икономическото неравенство между Източна и Западна Европа в контекста на инициативата „Три морета“. Развитието на научния, образователния и технологичния потенциал на региона и разработването на съвместни проекти за иновации допринася за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност в региона, беше отбелязано по време на срещата.

Фабрицио Дзарконе е постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!