Българските военноморски сили получили два сигнала за укрити мини в Черно море. В крайна сметка не били открити плаващи мини, а черни пластмасови кутии или отпадъци. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на пресконференция в МО по отношение на крайбрежието и украинските плаващи мини в Черно море.

Не се обявени райони забранени за плаване, но са обявени райони, където трябва да е с повишено внимание.

Министерство на отбраната е в координация с военноморските сили на Румъния и Турция. Потвърждават се данните, че вследствие на течението в Черно море, вятърът и вълната е на значително разстояние от бреговата черта. Турските и Румънските ВМС също унищожили такива мини на значително разстояние от брега.

Извършва се редовно обследване на системата на разделно движение на морските пространства в България. Тези морски пътища са непрекъснато контролирани. Борбата с плаващите мини е непрекъсната, увери адмирал Ефтимов.

По отношение на минните ловци, придобити са два минни ловци на политическа цена от Кралство Нидерландия. Ние ги взехме в неоперативно състояние и предстои тяхното пригодяваме. Когато тренира оперативната група, тя е за почвени или дънни мини.

Коментари