Думите на Карадайъ в Турция били „претоплена манджа“ за Илхан Кючюк

Политически това е претоплена манджа. Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк в коментар за думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция.

В южната ни съседка лидерът на ДПС Карадайъ заяви: „Нашата борба е да защитим турската си идентичност. Тaзи зeмя (Бългaрия – б.р.) e нaшaтa зeмя. Ниe нe cмe имигрaнти тaм. Турция e нaшaтa рoдинa. Ocтaнaхмe тaм cлeд Ocмaнcкaтa импeрия. Нaшaтa бoрбa e дa зaщитим турcкaтa cи идeнтичнocт. Дa зaщитим нaшия eзик, рeлигия и oбичaи. Иcтинcки.“.

Според Кючюк смисълът на тези думи е бил пренесен неправилно в България, което е било уточнено и от Анадолската агенция. 

„Г-н Карадайъ каза „родината на българските турци е земята, където са родени, именно България. Те гледат на Турция като своя прародина (anavatan – прародина, праотечество – бел. ред.)“ Оттам идва голямото тълкуване“, каза евродепутатът.

Той се опита да направи аналогия с етническите българи, които живеят в Украйна, Молдова, Западните покрайнини, които казват, че България е тяхната прародина. Но те живеят в пределите на днешна Сърбия, Молдова, Украйна и никой не поставя тяхната лоялност под съмнение, каза Кючук.

Според него лоялността на ДПС към България не може да се поставя под съмнение.

Ден преди началото на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори и в контекста на новите правила за гласуване, които дават възможност повече наши сънародници зад граница да се включат в изборния процес, Илхан Кючюк каза:

Този политически мегдан не е гарантиран само за ДПС, той е отворен за всички партии. Всеки глас е важен – гласът от Бурса, от Бургас, Бирмингам и Бостън за нас тежи по един и същ начин, както и гласа на хигиенистката и на университетския преподавател“, каза евродепутатът.

Относно „Пеевски и санкциите по закона „Магнитски“ Илхан Кючюк коментира, че за тяхната партия евроатлантизмът не е глазура, която може да бъде отлюспена, брошка, която може да бъде взета и сложена, когато си поискаме. „В конкретния случай ние искаме факти и доказателства. Солидарни сме с личната позиция на г-н Пеевски до момента, в който не видим факти и обстоятелства. ДПС не се разграничава от който и да било, докато няма конкретни доказателства за потъпкване на законите на страната“, каза Кючук.

Относно посещението на ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България Илхан Кючюк отбеляза, че трябва да сме много по-взискателни към европейските средства и как те се изразходват, защото „темата е с изключително чувствителност, особено в западните общества“.

Лесните пари на Европа свършиха и тук големият майсторлък е как да направи тази комбинация между възможности, които ни се дават по традиционните инструменти, от които България успешно се възползваше и натрупа доста опит, заедно с новите механизми. България няма как да се възстанови, ако поддържа старото ниво на икономически растеж, ако не види, че възможностите могат да дойдат само през дигиталната трансформация и зелената икономика„, каза Кючук.

Припомняме, на 4 юни делегация на ДПС замина за Турция. На следващия ден делегацията на българската партия е била приета от президента на Турция Реджеп Ердоган.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!