вторник, април 16, 2024

ДПС предлага по 120 лв. на пенсионерите за последните три месеца на 2021 г.

Има политическа воля да бъде променен размерът на пенсиите на всички пенсионери. Това заяви пред БНР Хасан Адемов, бивш социален министър, депутат от ДПС, член на парламентарната комисия по социална политика.

Той уточни, че от ДПС са предлагали многократно всяка година трудовия стаж да се актуализира с коефициент, който да е различен с 1,2:

По думите сега и служебният кабинет предлага увеличаване на коефициента за година стаж. Проблемът е, че една голяма част от пенсионерите, които са придобили право на пенсия преди 2000-та година, са били при други условия за стаж и възраст. Това, което предлагат от служебното правителство, обслужва тези, които са се пенсионирали по-късно, а ножицата между старите и новите пенсии ще остане широко разтворена, допълни той.

Адемов обясни, че предложението на служебния кабинет е моделът да важи и за следващата година и така ще трябва да бъдат намерени 1,6 млрд. допълнително, но не е ясно откъде. Според него служебният кабинет вместо да реши конкретно проблемите на пенсионната система в момента, ще направи така, че ще натовари със стратегически политики следващ кабинет.

ДПС ще предложи по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември общо 360 левабез да пипаме модела на пенсионно осигуряване. Редовен кабинет да реши как да се промени моделът, уточни депутатът от ДПС.

Предложението ще бъде внесено на второ четене на актуализацията на бюджета.

Ще гласуваме за цялостна актуализация на бюджета, за да тръгне процедурата в пленарна зала. След това ще направим нашето предложение, допълни той.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!