понеделник, юли 15, 2024

Дори при загубена или изтекла лична карта ще може да гласуваме

В седмицата преди изборния ден – 4 април, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да гласуват.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ посочват, че на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април, по искане на гражданите ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение, гражданите трябва лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март до 3 април от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 4 април от 08.30 ч. до 19.00 ч. Ако работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 3 и 4 април. Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.

Удостоверенията, осигуряващи възможност за гласуване на изборите, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

При подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!