събота, февруари 24, 2024

До края на годината решават ще се ваксинират ли и бебета

Ще се обсъди възможността да се ваксинират и деца над 5-годишна възраст на среща към Американската агенцията по контрол на храните и лекарствата. Това заяви пред bTV д-р Маргарита Ганева – началник на COVID сектор в специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Тя допълни, че до края на годината ще се обсъди дали може да се имунизират и 6-месечни бебета.

По нейни думи децата боледуват по-често, но засега системата успява да се справи с хоспитализациите им.

Д-р Ганева поясни, че бебета се заразяват основно от майките си или от болничния персонал.

В столицата за деца са предвидени 10 легла в Инфекциозна болница, 6 -в болница „Лозенец“, 8 – в болница „Здравето“ и 2 легла – в

Относно симптоматиката на делта варианта при децата, при която е добре да се потърси личен лекар, Ганева посочи, че най-честите симптоми са температура, болка в гърлото хрема, повръщане, диария, кашлица. Тя обясни, че най-напред трябва да се потърси личен лекар, след което да се направи антигенен тест.

По нейни думи е малък процентът от децата, които могат да развият усложнение, но то е сериозно и трябва да се лекува навременно. Едно такова усложнение можело да настъпи от 2 до 6 седмици след коронавирус при децата. Симптомът се характеризира с внезапно начало на висока температура над 39 градуса, може да има обрив и конюнктивит, стомашно-чревна симптоматика, повръщане, мултиорганно засягане и засягане на сърцето, като при навременно лечение претърпяват обратно развитие, обясни медикът.

Припомняме, миналата седмица на спешна среща в МЗ беше обсъдена реакцията на здравните власти и готовността на лечебните заведения да приемат деца с COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение при увеличаващия се брой болни деца.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!