вторник, април 16, 2024

До 4 седмици въвеждат зелен сертификат и за учители, и чиновници?

До 4 седмици най-вероятно държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Мярката се обмисля и се подкрепя и от образователния министър Николай Денков.

Предложението за сертификата е на експертите на Министерството на здравеопазването и аз им вярвам, че това е правилното решение. В студиото на Нова телевизия Денков заяви, че в системата не може да се въведе моментално мярката, защото тя ще остане без учители. Така индиректно той призна, че интерес към ваксинация в системата на образованието няма, а и броят на ваксинираните учители продължава да е нисък.

Хората, които се противопоставят на мерките, които искат да не се ваксинираме и да си живеем нормално живота, лъжат. Няма такова нещо в света. Тези, които смятат че свободата идва без мерки и ваксиниране, лъжат своите избиратели и българите.“ Николай Денков е категоричен, че не трябва да се вярва на лъжепророците, както обаче е станало в българското общество: „Ако не спазваш мерки и не си ваксиниран, хората се разболяват и губят живота си.“ Денков обаче заяви, че не приема никакви критики към МОН вече – направили са всичко по силите си, за да убедят и информират хората. Критиките трябва да се отправят според него към лъжепророците и хората на трибуните.

Денков: Зеленият сертификат не поробва, а освобождава в буквалния смисъл на думата.

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков и обясни, че бониците са пълни, а системата колабира.

Преди образователния министър в студиото заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса. Въвеждането на тази мярка и за държавната администрация обаче се обсъжда.

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема и правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки“, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво. От решението на експертите зависи и срокът за признаване на защита след преболедуване.

 

„Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател“, обясни Петров и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро, но това зависи от „Информационно обслужване.“ С тях обаче се работи трудно, призна зам.-министърът.

Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!