До 30% по-скъпи ток и парно от 1 януари очаква КЕВР

Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение, както на топлоенергията, така и за електрическата енергия за бита от 1 януари. Това заяви пред БНР директорът на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР Пламен Младеновски.

Той посочи, че има налични регулаторни инструменти, така че увеличението да не е в тези граници.

Па негови думи за момента цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Повишение на цените евентуално щяло да има от 1 януари заради динамиката на европейските пазари и на цената на газа.

Младеновски отбеляза, че се страхува да обявява конкретни проценти на поскъпването, тъй като пазарът е изключително динамичен.

Той посочи, че на европейските пазари цените главоломно растат, но това било характерно за този период.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н.“, обясни Младеновски. Според него към декември ще има ясна тенденция, успокояване на пазарите и по-прогнозируема цена, така че тогава вече ще може да се каже по-точен процент.

По негови думи тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден.

Той заяви, че на газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика.

Младеновски изтъкна, че въпреки по-скъпия газ финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата.

По негови деми увеличението на електрическата енергия компенсира до някаква степен топлофикациите. На прага на отоплителния сезон обаче щели да започнат проблемите на топлофикационните дружества. Причината е, че тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят, обясни Младеновски.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!