До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

От 7 до 10 дни може да бъде създадена нужната организация, за да бъдат върнати в класната стая учениците от 1 до 4 клас в тези области, където в момента учебните заведения са затворени. Това обаче може да стане единствено чрез въвеждането на тестове за тях и учителите.

Това се разбра от дискусията по въпроса по време на срещата между президента Румен Радев и служебни министри, на която бяха обсъдени множество проблеми и възможните решения на настоящата криза.

„Децата и техните родители, които прекараха затворени една година, са най-уязвени. Очаквам от правителството да намери мерки, така че да е възможно най-бързо връщане на децата в клас при гарантиране на тяхното здраве“, настоя държавният глава.

От своя страна здравният министър Стойчо Кацаров обеща, че въпросът ще продължи да бъде обсъждан активно с експертите. „Ключовата дума е безопасна среда, ако можем да осигурим такава безопасна среда на базата на тестване, можем да върнем децата до 4 клас в училище“, каза той. Но подчерта – докато е министър няма да позволи децата в училище да се тестват по стандартния начин чрез бъркане в носа. „Има далеч по-щадящи методи като например тестове под формата на близалка.

Освен това, категорични бяха Кацаров и колегата му от МОН Николай Денков, такива мерки трябва да бъдат осъществени само с разбирането на родители и учителите.

„Ако се постигне съгласие и има съответната организация, от 7 до 10 дни може да се въведе този подход и децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище“, добави Кацаров.

„Задачата ни е да има максимално присъствено обучение при осигуряването на живота и здравето на учениците и учителите. От 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на броят на карантинираните деца – 5 пъти. Всичко това показва, че средата, в която започнахме учебната година, вече се е променила значително„, каза от своя страна Денков.

Ако се стигне до решение да се въведе тестуване в училищата, държавната хазна е готова да поеме всички допълнителни разходи, увери финансовият министър Валери Белчев. „Най-важните неща в живота не се купуват пари, а животът, особено този на децата, – е едно от тези най-важни неща. Децата имат право да ходят на училище, не може да са заложник на ситуацията. Министерството на финансите няма да пести нито лев“, увери финансист номер едно.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!