Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

В президентството не виждат нито желание, нито политическа воля в управляващите, а и в Народното събрание да се справат с предстоящите проблеми на организацията на изборите. Това заяви главният секретар на президента Димитър Стоянов в студиото на БиТиВи.

На изминалите консултации в президентството просто е било констатирано, че нищо не е направено и нищо не е променено, въпреки че от 13 март 2020 година България е в извънредната ситуация на пандемия и е ясно, че изборите ще се проведат в такава среда.

Димитър Стоянов припомни и изказване на депутата Красимир Ципов от миналата година, че не е работа на президентската институция да решава проблемите с Изборния кодекс, а е работа на парламента. „Има ли решение – няма.Сега вече напълно проблемът е на ГЕРБ и нека си носят политическата отговорност. Нека да обяснят на българските граждани в чужбина как да гласуват, допълни секретарят на президента.

Иначе седмицата отсрочка – от 28 март към 4 април – която вчера бе дадена от държавния глава с насрочването на парламентарните избори, Димитър Стоянов обоснова като изпълнение на думите на председателя на ГЕРБ Цвета Караянчева от консултациите – че за нужните законодателни промени е достатъчна една седмица и управляващите ще са готови с организацията на честен и прозрачен вот. Вместо това топката се прехвърля отново на ЦИК, както стана с машинното гласуване, и за здравния протокол и за тестването на машините, коментира Стоянов. Такова е и внесеното предложение днес от името на ГЕРБ и Обединените патриоти.

С такива действия се създава предварително недоверие не само в машините, но и в самия изборен процес, отсече Стоянов.

Като сериозен проблем, на който няма отговор Стоянов открои отново гласуването на българите в чужбина. Думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че те ще пътуват със самолет, Димитър Стоянов възприема не толкова като шега, а като подигравка: „Тази шега показва какво е фактически отношението към българите в чужбина… Не виждам да се предприемат мерки за гарантиране честността на вота.“

Проблемите с гласуването на карантинираните граждани, както и с видеонаблюдението също продължават да стоят. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!