Дидие Рейндерс поиска ускоряване на свързаността ни с европейските регистри за съдимост

Необходимо е ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост. Да се осигури по-голяма свързаност на българските регистри с европейските.

Това подчерта еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс във видеоконферентен разговор със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов в четвъртък, 17 юни, вечерта, съобщиха от Министерството на правосъдието. Двамата обсъдиха редица актуални въпроси в правната сфера.

Рейндерс приветства включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва. Еврокомисарят реагира положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложи тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия и се съгласи с министър Стоилов, че новия парламент трябва да одобри окончателното приемане на новата съдебна карта. 

Министър Стоилов отбеляза, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Янаки Стоилов каза на еврокомисаря и нуждата от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Проф. Стоилов информира еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Министърът потвърди, че след визитата на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисар Рейндерс подкрепи идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!