неделя, април 21, 2024

Девет духовници отслужиха маслосвет за болните от COVID-19

Девет духовници отслужиха молебен за здравето на заразените с COVID-19 и за медиците, които ги лекуват. Тайнството се извърши пред параклиса „Св. мчк. Георги Софийски Най-нови“ в София в двора на Александровска болница, съобщиха за news.bg организаторите.

В съслужение влязоха Тивериополски епископ Тихон, викарий на Негово Светейшество Неофит – Митрополит Софийски и Патриарх Български, Архимандрит Василий – протосингел на Софийската Света Митрополия, протойерей Петър Христов от черквата в Орландовци, иконом Методи Корчев, който служи в храма „Св. Николай“ във Връбница, протойерей Лъчезар Попов от „Покров Богородичен“ протойерей Иван Тодоров от черквата „Възнесение Господне“ – Ситняково, йерей Васил Русев от с. Желява, протойерей Сергей Павлов – председател на черквата „Успение Богородично“ в столичния кв. „Малашевци“.

На тайнството присъстваха и лекари, медицински сестри и служители в болницата. 

Маслосветът (Елеосвещението) е тайнство, при което чрез молитва и помазване на определени места от главата, тялото и ръцете с осветен елей се измолва над болен Божията благодат, която лекува телесни болести и душевни немощи. По традиция това тайнство се извършва от седем свещеника, а в краен случай може и от един. 

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!