петък, февруари 23, 2024

Детските надбавки – нито изваждат от бедност, нито стимулират раждаемост

Приоритетите на бюджета не са реалните приоритети на обществото. Това заяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на БНТ. Според професора, въпреки някои действия за подпомагане на хората на пенсиите и надбавките в условията на COVID криза, в страната се води деформирана социална политика.

Намерения за повишаване с 5% на всички пенсии, според него, са продиктувани от политически мотиви, а не от провеждане на реална социална политика, въпреки че е справедливо те да се получават от всички семейства с деца. Детските надбавки не са израз на визия за бъдещо положително развитие в социален аспект.

Професорът е категоричен, че държавата ни има нужда от нова, цялостна стратегия за социално-икономическо развитие.

Проф. Ганчев посочи, че с раздаването на пари се орязва финансирането по други програми, за да се запази балансът. Социалните разходи у нас са много по-нисък дял от държавния бюджет в сравнение с другите страни в Европа, но не са насочени по правилния начин.

Икономистът Лъчезар Богданов е съгласен с това, че е необходима ревизия на социално-икономическия модел, тъй като сега действащият не подпомага реално бедните. Детските надбавки, както е показано в годините, не подпомагат раждаемостта, както и не изваждат голямата част от децата от бедността.

Икономистът призова към целенасочени социални разходи и социална дейност, която да се извършва от мотивирани социални служители.

Лъчезар Богданов се съгласи, че парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета, а са пренасочени от едни в други мерки. В този смисъл не се правят нови разходи от бюджета и той се поддържа балансиран. Правителството все още няма макроикономическа прогноза за следващата година, тъй като ситуацията след кризата с коронавируса е изключително сложна, каквато е и в другите европейски страни.

Двамата икономисти се обединиха около становището, че е необходимо да се стимулира модернизацията и дигитализацията на икономиката, както и на образованието.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!