петък, февруари 23, 2024

Детски надбавки за нуждаещите се, не за всички, искат финансисти

Мярката 60/40 беше с лош дизайн. Тази позиция изрази пред Нова телевизия председателят на АИКБ Васил Велев. Не си направихме поуки от миналата криза преди десет години, изтъкна той. Кризи ще има и занапред, по думите му.

Мярката 60/40 е прекалено щедра в момента, според Васил Велев. Секторът на услугите, туризмът, търговията са пострадали най-много от кризата. Той е против да се дават детски надбавки на всички деца, а само на нуждаещите се. По-добре е да се увеличи детската надбавка на тези, които имат нужда, съветва Велев.

Мярката 60/40 трябваше в началото да е масова и широко достъпна и след това да бъде трансформирана, според финансиста Любомир Дацов.

Тя не е била широко достъпна, нито се е случила достатъчно бързо, за да подпомогне бизнеса в пандемията. Влизаме в доста по-традиционна криза, каза Дацов. Няма как да се помогне на неефективните фирми. Той препоръчва мерки за трансформиране на бизнеси.

Повечето правителства в Европа предпочитат да не вземат крайни мерки, а да предприемат такива, които предпазват здравето на хората, според него. Дацов не очаква масово затваряне на бизнеси, както през пролетта. И за него ще е хвърляне на вятъра предоставянето на детски надбавки за всички деца. Тези средства трябва да отиват при нуждаещите се, категоричен е и Любомир Дацов.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!