Чутовен скандал с „наша фирма“ пак е напът да вземе „главата“ на столичната кметица Йорданка Фандъкова, този път заради пряко застрашаване на живота и здравето на малки деца, за които се предполага, че трябва да бъдат настанени в чисто нова детска градина в кв. „Кръстова вада“ до броени дни. А тя се оказва абсолютно непригодна за ползване заради опасни елементи, гниещи стени още преди старта на приема на малчуганите и липса на куп елементи от строително-монтажните дейности. 

Новината гръмна след гражданската акция на родители, решили да проверят заедно как върви завършването на изграждането на Сграда 2 на 175 ЦДГ в район „Лозенец“, за която сделка и първа копка направи екс кмет Любомир Дреков (ГЕРБ).

От снимки на една от майките, срещнали се с администрацията на района, представители на дирекция „Образование“ в СО, строителя и други заинтересовани лица – Вероника Бенчева, стана ясно, че бъдещата забавачка, вдигната за 2 милиона и половина лева, е негодна.

Справка в тръжната документация разкри, че „изпълнител“ на заданието е небезизвестната ПСТ ГРУП чрез ново сдружение „Кота ПСТ ДЗЗД“ собственост на… Камен Кичев – зам.-министър на транспорта в първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ). Фирмата стана известна вече с намерението да „облицова“ центъра на столицата с каменни блокове, тип надгробни паметници, вместо пейки за баснословни суми. 

Ето какво пише Бенчева и прилага шокиращи снимки на обекта, като публикуваме без съкращения:

„Започвам с най-важната тема, която вълнува всички родители на приети деца, а именно кога ще започне градината да ги приема. В момента няма налични масички за групите (където децата ядат и учат) и устно срокът, който получих е 10.11.2021г.

След това разливните помещения (където се сипва храната и мият съдовете на групата) нямат мивки, шкафове, плотове и съдомиялни – устен срок пак някъде другата седмица. Кухнята не е обзаведена, в мисъл има налични конвектомати, маси, хладилници, посуда, котлони, но цари пълен хаос вътре. Масите са високи, няма достатъчно разстояние според мен между тях и абсорбатора, за да се постави конвектомат.

Тук за съжаление точен срок не чух дори, освен че в понеделник ще бъде тестван трифазния ток и конвектоматите, за да са сигурни, че инсталцията няма проблеми и ще работи. Като цяло на срещата беше обещано устно, че до 10.11.2021 тези неща ще бъдат направени, за да може след това да бъде планирано постъпването на децата. За съжаление нямам от никого писмено потвърждение на тези думи.

Нещата, които забелязах за двучасовия си престой там ще ги видите и на снимките, които качвам като под всяка снимка ще опиша какво се вижда на нея.

В помещенията за групите има много неприятни прагове на вратите, които особено в яслените групи, ще изискват свикване за дечицата. Помещенията на групите имат гардеробна, баня, стая за игра, спалня, килер/склад и разливно помещение. Легла има, както и гардеробчета (много сладки между другото). В една от групите забелязах теч и мокра стена, за които за съжаление бях изпратена да търся фирма с термокамера, тъй като не било теч. Слагам снимки, вие преценете.

В баните/тоалетните много странно, че няма преградки между самите тоалетни. Аз до сега не бях виждала такива тоалетни в градина. За всичко получавах отговор, че е така проекта и в проекта няма спецификации как да бъде изпълнено, за това не могат да предявяват претенции.

Радиаторите и разпределителните кутии също са с доста странни изпълнения – стърчащи тръби, които е можело да бъдат вкопани в стените, запълвани дупки с пяна. Нямаше ревизионни отвори, както и повечето колектори бяха с отворени капаци. Не разбрах кога и от кой ще бъдат затворени, но имам устно обещание, че ще се случи.

В основния коридор има асансьор за инвалиди, чиято врата е на половината на отвора. Изключително опасно съоръжение според мен.

Прозорците на втория етаж са доста ниско до земята и не са достатъчно обезопасени, но директорката вече е предвидила бюджет да го направи, тъй като това е изградено, както е по проект. Има открити шкафове за играчки доставени, които задължително трябва да бъдат захванати за стените когато се сложат в групите. Един от тях вече беше с дефект, снимала съм го и него.

На корпуса на басейна има счупено стъкло, за което получих устно срок 20.11.2021г. Има различни дупки тук таме, които се надявам да бъдат оправени.

Прозорецът за млечната кухня (от който трябва да се дава) се отваря на ножица само, така че ако смятате да я използвате, си пригответе щипки някакви. Стълбищата изглеждат недовършени, имат лайсни, които ще затруднят чистенето. Видях един парапет, който не беше хванат добре и с напукана мазилка около него.

Хигиенните помещения са с мивки, които ми се струват малки, клатят се и имат доста остри ръбове.

В двора забелязах изсъхнали растения, които ще бъдат заменени. Едната беседка се клатеше доста сериозно, самото ѝ захващане за земята беше въпросително. Площадките на яслените групи имат кривички оградки. Не успях да огледам хубаво самите площадки, но и това ще направя.

Кухнята е в мазето, където на места миришеше много силно на канал. Котелното помещение е също там, като отточната тръба на газовата инсталация стърчи и капе над електро инсталация с бушони. Има и “чудесна” рисунка там https://ibb.co/c6TGp8q

Тук таме стърчаха кабели, имаше непоставени лампи и липсващи части от гипсокартони на тавана. Надявам се да са липсващи, защото има текуща работа по тях и че ще бъдат затворени.

Домофонна и видео инсталацията ще бъде инсталирана и провизионирана в понеделник (по думите на строителя).

Аз лично ще подам жалба за всичко, което видях, до отговорните институции. Също така ще изискам да се обвържат с писмени срокове. Смятам, че районната администрация трябва да съдейства не само по приемане на оборудването, но и при отстраняване на констатираните проблеми и то в кратки срокове. Трябва да се съдейства на директора градината да бъде приведена в добър вид, за да е приятно не само на децата, но и на персонала да работят там.

Не може да се подиграват с нас и с децата по този начин и да се приема обект в това състояние!“.

Още преди 2 години инспекторите на Фандъкова глобиха фирмата на Кичев след проверка на строителните дейности. Откритите тогава нарушения са липса на строителна ограда и устройство за измиване на ходовата част на камионите и строителната техника.

Бъдещата детска градина за 6 групи – 2 яслени и 4 градински, ще бъде разположена на площ от 3778 кв. м. Строителството стартира през февруари 2018 г.

Коментари