Депутатите гласуват с пръстов отпечатък от днес

От днес депутатите вече ще гласуват с пръстов отпечатък. Председателят Ива Митева обяви, че гласуването ще става чрез биометричната система, която вече заработи след старта на парламента. Пръстовият отпечатък бе въведен преди години заради гласуването с чужди карти. Преди всеки нов парламент обаче се въвежда отново, за да се въведат отпечатъците на новите депутати.

Нов депутат от „Има такъв народ“ се закле днес в Народното събрание. Антоанета Стефанова е световна шампионка по шахмат за жени (2004-2006). Миналата седмица Стефанова участва в Световната купа по шахмат в Сочи, Русия, и заради това не взе участие в конституирането на парламента. В предишното 45-то НС тя бе номинираната за премиер, който прие, но върна мандата за съставяне на правителство, според решението на ПГ на „Има такъв народ“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък официално напусна комисията, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. Това той направи със заявление до председателя на НС Ива Митева, след като миналата седмица по темата стана скандал и Биков емоционално от трибуната на НС заяви, че „няма да им участва в комисията“.

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала с мотив „конфликт на интереси“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!