неделя, май 26, 2024

Денков непреклонен: Учениците, които не се тестват, остават онлайн

Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков, цитиран от Нова телевизия.

Той обясни, че това е необходимо, защото заболеваемостта в момента е изключително висока и трябва да се осигури безопасност на децата.

Денков посочи, че не разбира протестите срещу тестването на учениците. Той предупреди, че ако родителите искат да вкарат децата в училище без тестове, заболеваемостта ще продължи да расте по неуправляем начин.

Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а делта вариантът ги разболява, подчерта министърът.

По отношение на тестването той обясни, че с МЗ се е обсъждало да се използва един тест. По този начин ще може веднага да се направи информационна кампания на национално ниво. Денков посочи, че са поръчани по-висококачествените тестове, които са подобни на тези в аптеката на външен вид, но са с по-високо качество.

Денков подчерта, че приоритет са учениците, които се обучават присъствено.

Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата, поясни той.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Министърът заяви, че вариантът с учителите се обмисля само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. В противен случай, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи.

Денков обясни, че предпочита в класните стаи да се върнат учениците от 1 до 4 клас и тези от 5 до 7 и 12.

Относно ваксинирането сред учителите той отбеляза, че има ускоряване на имунизацията. Предполага, че ще бъдат отчетени над 40% вече ваксинирани учители. Напредва и имунизирането на децата над 12 години.

Министърът заяви, че ще разчита на самосъзнанието на родителите за това дали в училище ще бъде предоставен правилния тест, направен вкъщи преди училище.

„Ако вие искате да си разболеете децата, може да ги пратите на училище, без да се съобразявате с тестовете. Ако искате да ги запазите, вие трябва да имате грижа за тях“, подчерта той и предупреди, че не сме в ситуация, в която училищата са безопасни, без осигурен филтър на входа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!