неделя, май 26, 2024

Деница Сачева: Нагласите са ни за поетапно отваряне след 21 декември

Нямаме повод да сме големи оптимисти. Имаме известно овладяване на смъртните случаи, но много са крехки тенденциите, за да можем да отпуснем мерките. Това заяви социалният министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия в отговор на въпрос дали ще бъдат отпуснати мерките след 21 декември.

Тепърва предстои да се вземе решение дали да бъдат удължени мерките, това ще стане най-късно в четвъртък тази седмица. По думите на Сачева всичко зависи от здравните данни, но нагласата на повечето членове на кабинета е да има поетапно, но не и пълно отваряне след 21 декември.

15 000 души от домовете за възрастни хора трябва да бъдат ваксинирани и 10 000 са служителите на социалните институции. За хората, които са с психични увреждания и деменция, поставянето на ваксината ще става доброволно и след съгласие на техните близки.

Деница Сачева ще се ваксинира срещу коронавируса, решението е взела след като се е запознала с фактите около ваксините. Първоначално е смятала да бъде по-внимателна, но сега вече е по-убедена, че трябва да се ваксинира. „Аз никога не съм била против ваксините и съм убедена в ползите от тях. Специално за тези ваксини исках да получа повече информация и след като я проучих, съм по-скоро склонна да го направя“, обясни Сачева.

Социалният министър отчете последните данни за безработицата: за месец ноември тя е 6.7%, средно като безработни се регистрират 1 800 души на ден. По-високи проценти на безработицата се очакват през декември. Регистрираните безработни към настоящия момент са 228 765 души, което е с около 8 000 повече в сравнение с началото на пандемията.

Почти 1 млн. души се възползва от мерките на социалното ведомство. Над 2 млн. пенсионери ползват добавки. За хотелите помощта от държавата е 80/20. 24 лева мога да получават служителите в неплатен отпуск заради пандемията, а 290 лева могат да получават работодателите, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период.

Мерките, които се отнасят до родителите, чиито деца са на дистанционно обучение, са разчетени за цялата следваща година. Мерките „60/40“ и „80/20“ са обезпечени финансово до март месец, но ще започне и поетапно обсъждане със социалните партньори за възможността тези мерки да бъдат удължени до края на месец юни 2021 г.. Дължимото за месец март ще бъде изплатено през април, увери Сачева.

Държавата няма как да поеме 100% от заплатата и пълните осигуровки, каквото е искането на ресторантьорите. Държавата няма как да компенсира всички загуби на икономиката по време на кризата, подчерта Деница Сачева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!