петък, февруари 23, 2024

Деница Сачева: България връща децата в семействата, а не ги отнема

Българската социална система връща децата в семействата, а не ги отнема. Това заяви категорично пред БТВ социалният министър Деница Сачева по повод протестите от миналата година в страната срещу Стратегията за детето, прелели и в противопоставяне на Закона за социалните услуги.

„Това, което се случва в момента, е смес от недоверие, страхове и практически опит на български граждани, които имат опит с чужди социални служби. В България има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството, и когато има дете в риск, първо се работи с биологичното семейство“, обясни министър Сачева.

Тя даде пример с последните актуални случаи по темата – дете, за което има съмнение, че е преживяло сексуално насилие, не е изведено от семейството, а живее с майка си и баба си. Вторият случай – с брата на непълнолетния убиец от Галиче, който е оставен при баба си и дядо си, въпреки че има много голяма необходимост от социална работа.

„Винаги се гледа социалното семейство и няма случай да бъде изведено дете, без това да е обявено от съда“, категорична бе Сачева.

Тя се спря и на случая със 7-месечната Катерина, която бе отнета от българските си родители в Германия. Там се работи най-вече като правна помощ, стана ясно от думите на министъра. Тя обяви, че в момента държавата разработва в рамките на ДАЗД с колегите от МВнР и Министерство на правосъдието механизъм, с който да се подкрепят български семейства от чужбина. Става въпрос най-вече за консулска подкрепа и правна защита, както и когато се налага, намеса на български социални работници.

Министър Деница Сачева коментира и Закона за социалните услуги, чието влизане в сила бе отложено. По него вървят дискусии в цялата страна, група от юристи в областта на семейното и конституционно право трябва да кажат къде и какво да бъде променено, обясни социалният министър. Тя съобщи, че следващата седмица Министерски съвет ще приеме програма за осигуряване на лични асистенти за хората, които останаха без такива – 13 000 души. „Има остър недостиг на социални работници – на терен работят около 4000, а ще има нужда от още толкова заради демографските проблеми“, посочи Деница Сачева.

Относно проблемите с втората пенсия, тя обясни, че мъжете, родени 1960 г., се още са в срок и могат да прехвърлят пенсиите си в НОИ. „Все още няма решение за останалите какво може да се направи с тях, правят се разчети, водят се разговори с пенсионните фондове, с Комисията по финансов надзор и предстои да се вземе решение“, каза министърът.

МТСП и Сачева анализират и кои са тези 170 000 млади българи, които нито работят, нито учат и държавата ще се опита да ги намери. „Ще се опитаме да разберем кои са, част от тях са в чужбина, друга – в черния сектор, някои са отпаднали от образователната система, други работят без осигуровки, но вероятно има и такива, които могат да се върнат в пазара на труда“, обясни Деница Сачева.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!