„Демократична България“ зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

От „Демократична България“ призовават управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в оставащия период на мандата си да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото „пълната картина на злоупотребите в НЗОК“.

Поводът е изказването на д-р Дечев, че Касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства.

От ДБ посочват, че за подобни схеми за източване на касата се е говорило отдавна, но за първи път се получава потвърждение от такова ниво. Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването, подчертават още те.

От „Демократична България“ посочват, че данните, които трябва приоритетно да бъдат отворени, съдържат всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития, като те трябва да бъдат с максимално детайлни.

Те предлагат на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа за постигане на тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в НЗОК.

От ДБ са категорични, че изтичането на средства от Здравната каса може да се пресече само чрез обществен натиск и достатъчно конкретика за разходите.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

Вчера стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!