Делото за катастрофата край Своге тръгва по същество

 Софийският окръжен съд реши делото за жестоката катастрофа с автобус край Своге да започне по същество.

Според съда няма основания за прекратяване и връщане на делото. Той мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство, водено под ръководството на Окръжната прокуратура в София, не са допуснати съществени процесуални нарушения, нито има други обстоятелства, които да са пречка за започване на съдебния процес.

Шестима души са подсъдими по делото. Шофьорът на автобуса е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък.

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра – Елисейна – Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на пътя.

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Съдът насрочи делото за разглеждане на 18 май, като определи и резервни дати за следващи заседания.

Припомняме, жестоката катастрофа стана на 25 август 2018 г. и при нея загинаха 20 души.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на „Трейс Груп Холд“ АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Властите започнаха проверка и във фирмата „Мега-инвест холд ЕООД“ в Дупница, която е партньор на „Трейс груп“.

Катастрофата и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция – оставки подадоха Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, съответно министри на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството и на транспорта.

Сам ден преди инцидента от неправителствена организация бяха публикували становище, че тази пътна отсечка не е в добро състояние въпреки ремонта за почти 23 млн. евро.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!