понеделник, юли 22, 2024

Деян Денев: Имунитетът към коронавируса може да действа за няколко години

Развива се имунитета към коронавируса. Вероятността да се изгради имунитет и да бъде създадена ваксина е 80%. Това заяви Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители пред БНР.

Колко дълго ще бъде активен този имунитет е твърде рано да се каже. Има данни, че отслабва с времето имунитетът, така че е възможно да действа в рамките на няколко години“, каза Денев. 

Обикновено разработването на ваксина срещу определено заболяване отнема няколко години. В ситуацията на пандемия научната общност, изследователи в университетите, фармацевтични компании работят активно за създаването на ваксина срещу Covid-19.

Към момента има около 100 „кандидатиза ваксини, които се проучват, около 7 от тях са най-обещаващи“, обясни фармацевтът.

Европейската медицинска агенция не е потвърдила, че използването на лекарството ремдесивир е ефективно при лечението на Covid-19.

Ремдесивир конкретно е лекарствен продукт, който първоначално е разработван за лечение на ебола, но всъщност се е оказал по-ефективен срещу коронавируси. Спрямо сегашния коронавирус Covid-19, от всички, които се проучват, в клинични изпитвания с пациенти, той показва най-обещаващи резултати“, подчерта Деян Денев.

Един от препаратите, който в световен мащаб се проучва в момента за лечение на коронавирус, е предназначен за лечение на ХИВ/СПИН. Все още не е доказано, че има ефект при лечението на Covid-19.

Компанията, която доставя препарата в България за лечение на пациенти със СПИН, е дарила на българските власти опаковки за лечение на 500 пациенти, заразени от Covid-19. Те ще се използват по преценка на лекарите, наред с всички останали терапии, за които има някакви начални данни. Това не е панацея, категоричен е Денев.

По думите му, това не значи, че всички пациенти, които се разболеят от Covid-19, трябва да получат такъв препарат. Може да се окаже, че той не върши работа, поясни фармацевтът.

Предстои заседание на здравните министри на страните членки на Европейския съюз, които ще обсъдят последствията от пандемията с коронавируса върху достъпа до лекарства. Ще бъдат дискутирани механизми за избягване на недостига на медикаменти и за гарантирането на тяхната наличност. Обменът на информация за бъдещи действия в тази област е стъпка от изготвянето на фармацевтична стратегия за Европа.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!