Служителите на МВР, които не успеят да покрият задължителните нормативи за физическа издръжливост, няма да могат да заемат определени длъжности в системата. На полицаите с наднормено тегло ще бъдат осигурени карти за спортни центрове, където да поддържат физическата си форма, съобщи пред „Дарик“ народният представител от ПП и член на комисията по вътрешна сигурност Николай Ангов.

Предстои да се намали и броят на пенсионерите в системата на МВР. Депутатът уточни още, че в различни сектори на силовото ведомство работят и много полицаи с удостоверение за трайно намалена работоспособност, което е несъвместимо с изпълнението на служебни им задължения.

„Няма да има политически инженеринг в системата на МВР, но в момента се изготвя функционален анализ за нивото на ефективност на работата на служителите в отделните звена“, посочи Ангов.

По негови думи ще се търси оптимално съотношение между администрацията в министерството и действащите полицаи, като целта е да се пресеят и „внедрените политически кадри“.

„Политическите назначения в системата са градени с години. Има кадри, които са вкарвани от преди 10-15 г. с цел тези кадри да бъдат интегрирани и да достигнат до ръководни позиции“, смята Ангов.

Стои на дневен ред обсъждането дали пожарната да е в структурата на МВР. Очаква се позицията на управляващата коалиция за това дали ще има нов Закон за МВР, или ще се гласуват само законодателни промени.

„Обективен информационен поток на постъпилите жалби, сигнали и резултатите от тях е една от най-важните реформи, които ще се случат, защото това ще даде ясен и обективен поглед какво върши МВР“, коментира депутатът.

Коментари