ДБ иска да чуе какво прави и Бюрото за охрана на свидетели

„Демократична България“ е внесла предложение за изслушване на главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание за дейността на бюрото за защита на свидетели.

От изслушването на служебните министри на правосъдието Янаки Стоилов и вътрешните работи Бойко Рашков преди седмица стана, че през 2020 г. бюрото не е осъществявало нищо по основната си функция по закон – защита на свидетели. Това е особено тревожно на фона на шумно оповестените акции на прокуратурата срещу най-тежката престъпност.

Освен това от „Демократична България“ посочват, че през последните години бюджетът на Бюрото е увеличаван многократно и българските граждани трябва да знаят за какво се харчат парите им. По данни, изнесени от вътрешния министър Бойко Рашков наскоро, бюджетът на бюрото към главния прокурор е достигнал 9 милиона лева на година.

На 20 юли е било проведено заседание на Съвета по защита на застрашени лица, на което е бил разгледан отчет от главния прокурор за изпълнение на специалната защита към 30 юни. Тогава е взето решение да се предложи на Народното събрание да изслуша доклад на Гешев за прилагане на Закона за защита на лица.

Два дни по-късно стана публично известна информацията, че Държавната финансова инспекция е започнала финансова проверка на разходите на Бюрото за защита на свидетели.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!