Държавният бюджет

Държавният бюджет вече е на минус 3.5 млрд. лв., заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата на правителството с президента Румен Радев в сряда, на която бяха обсъдени мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

Още предишната вечер на поредния за деня брифинг – този път сред видеоконферетната връзка с евролидерите, Борисов коментирайки призивите да се използва фискалния резерв, коментира, че той много бързо може да бъде похарчен, тъй като става въпрос за готови пари. След това вметна, че страната ни много бързо от бюджетен излишък е навлязла в дефицит и той ще се задълбочава като започнат да се изплащат допълнителните 1000 лв. на всички медицински лица и дори санитари, които работят пряко със случаи на заразени с Ковид-19.

В сряда Борисов вече конкретизира размера на дефицита, като отбеляза, че е 3.5 млрд. лв., но не се спря за по-дълго на темата. Посочи само, че първостепенната му задача е да останат пари за пенсии, след което успокои, че пенсионната система не е застрашена.

По данните на Министерството на финансите в последния работен ден на февруари, събраните в повече от планираното приходи в бюджета ще са 1.4957 млрд. лв, пише mediapool.bg.

Осемнадесет дни по-късно бюджетът вече е на червено с 3.5 млрд. лв. при положение, че досега единствено правителството е обявило, че вкарва 500 млн. лв. в държавната Българска банка за развитие в помощ на бизнеса. Досега не е съобщавано да са вземани правителствени решения за разходи над планираното в бюджета и за какво ще се предоставят.

Хилядата лева допълнително за хората в болниците с коронавирус не е ясно какъв ресурс ще заемат, а и тези пари все още не е започнало да се изплащат.

Правителството съобщава за пристигнали доставки от Турция и Виетнам с предпазни средства и маски, за които не е ясно как се плащат и на каква стойност са. В същото време обаче вицепремиерът Томислав Дончев заяви при президента в сряда, че всички разходи за защитни костюми и маски ще се поемат от европейските фондове и за целта оперативните програми се преструктурират.

Засега от финансовото ведомство не дават информация по твърдението на Борисов за появилия се бюджетен дефицит и евентуално откъде се е появил. Изпълнението на бюджета е динамично и зависи както от направените от правителството разходи, така и от приходите от данъци и такси, чиято събираемост е възможно да е спаднала в условията на кризата, причинена от извънредното положение заради коронавируса и ограниченията пред дейността на редица бизнеси.

Най-засегнати от мерките срещу коронавируса са секторите „туризъм“, „хотелиерство“ и „ресторантьорство“ и веригите на доставки, които ги обслужват, заявиха междувременно в парламента министрите на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова при обсъждането на проектозакона за извънредното положение.

Караниколов коментира, че мерките в подкрепа на бизнеса, сред които плащането от държавата на 60 на сто от заплатата на работник, предвиден за съкращаване, ще помогне да не се стигне до масово освобождаване на служители и натиск върху социалната система.

Ангелкова пък коментира, че ако масовата отмяна на полети и хотелски резервации продължи два-три месеца, това ще намали с 25 процента приходите от туризъм и засегнати ще бъдат работещите в момента 290 хил. души от отрасъла.

Още от България

Коментари