Мръсният въздух

В доклада за 2018 година на Държавна агенция „Националната сигурност“ (ДАНС) мръсният въздух бе посочен като един от рисковете за сигурността на страната, съобщава Нова телевизия.

Според изследване на института „Скрипс“ концентрацията на въглероден диоксид в земната атмосфера е достигнала рекордно ниво. Учените провели изследването казват, че за първи път в човешката история нивото му е преминало прага от 415 части на милион.

Обсерваторията на Мауна Лоа в Хавай е измерила, че концентрацията на въглероден диоксид през последния уикенд е била 415,26 части на милион. Според експертите подобни стойности не са отчитани в цялата документирана история на Земята. Те отбелязват, че средните темпове на растеж остават високи. Ако тенденцията се запази, Земята може да се върне милиони години назад, когато на Южния полюс са расли дървета.

Мръсният въздух от зимните месеци в София вече не е проблем. Сега въздухът е сравнително чист, а нивото на фини прахови частици е ниско.

„Измерени са рекордно високи нива на въглероден диоксид. Има основание за притеснение. Хората започват да осъзнават проблема. Фините прахови частици са локален проблем. Това са различни форми на токсини на замърсяване, които дишаме. Когато става въпрос за въглероден диоксид, говорим и за останалите парникови газове. Това са вещества, с които напомпваме атмосферата и това се отразява на целия свят. Тоест, където и да бъдат отделени тези емисии, те стават част от един глобален проблем”, заяви в ефира на „Събуди се” Генади Кондарев от Сдружение „За Земята“.

Той допълни, че последиците се изразяват в климатичните промени и аномалии.

Проблемът с мръсния въздух коментира и пулмологът София Ангелова. „Кабинетите са пълни с влошени пациенти. Тази влага, тези дъждове, които ни връхлитат в последните седмици, се отразяват на хронично болните. Виждаме промяната в климата. Бурите, наводненията, градушките са резултат от глобалното затопляне, за което вина имат хората. Дори циментът е източник на въглеводороди, които замърсяват въздуха. През годините много зелени площи бяха изсечени, за да се издигнат огромни сгради“, заяви тя.

Според нея мръсният въздух е „проблем на бедността“. „Всеки иска да кара нова кола, която да не отделя емисии. Хората се отопляват с твърдо гориво, защото е по-евтино”, допълни тя.

Цацаров изисква от ДАНС пълната информация за офшорни сметки на хора от власттаГлавният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ръковдството ДАНС цялата налична информация, включителн…May 15 2019bulmedia.net

Коментари