Данаил Кирилов ГЕРБ НС Правна комисия

Управляващата коалиция ще обсъди възможността да се промени правилника на Народното събрание заради обявения бойкот на БСП, които отсъстваха при важни дебати като ратифицирането на Договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов съобщи, че комисията ще разгледа проблемът с отсъствието на социалистите в Парламента, както и какви санкции биха могли да им бъдат наложени, предава агенция Фокус.

Кирилов коментира, че твърдението на БСП за това че няма да взимат заплата, докато отсъстват от Народното събрание, е спекулация и далеч от истината. Депутатът посочи, че според правилника на парламента при отсъствие, народните представители получават 1/3 от основното си възнаграждение, което се равнява на средната заплата.

Председателят на Правната комисия добави, че е редно въпросът да бъде обсъден в нея, още повече че в случая става въпрос за отсъствие на цяла една парламентарна група и трябва да се уточни дали могат да се извиняват тези.

„Редно е голяма част от разходите да не бъдат покрити и санкциите да бъдат пределно ясни и да се знае. Ние като бяхме извън парламента юни и юли месец 2013 г. не получавахме абсолютно нищо от Народното събрание“, поясни Кирилов.

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров, че още през 2013 г. партията му е настоявала при отсъствие от работа без причини, депутатите да не се получават никакви пари. Той изрази надежда ГЕРБ да се вслушат в тази идея и да променят правилника, така че при отсъствие от работа да отпадне получаването на 1/3 от възнаграждението. Според Сидеров ако инициативата на БСП продължи с месеци, задължително в правилника трябва да се въведат нови правила за възнагражденията на народните представители.

Халил Летифов от ДПС допълни, че ще обсъдят тези промени, когато бъдат внесени. Според ДПС по-същественият дебат е, че част от парламента работи по неактуален дневен ред, а друга въобще не работят.

Коментари