Д-р Хасърджиев: По-ранната карантина у нас спира COVID-19

Ваксините са по-важни от колективния имунитет. Това не е грип, а вирус, който се държи по по-различен начин от познатите ни инфекции. Малкият брой болни и починали у нас от коронавирус може да се обясни с по-ранното влизане на карантината. Това смята председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„Предварителните данни от други държави показват, че колективният имунитет няма много значение при тази инфекция, тоест смъртността все още е висока. Единственият вариант е да се търсят ваксини и дотогава да сме в период на изчакване“, отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR той.

По думите му трябва да пренастроим ритъма си към по-различните нови условия.

„Лечение значи да имаме препарат, който мори вируса. Българите заболяват по-малко, защото доста рано влязохме в карантина. Испанският грип е върлувал в продължение на 2 години и втората вълна е била най-смъртоносна„, категоричен бе д-р Хасърджиев.

Припомняме, че проучване показа връзка между смъртността от COVID-19 и масовото ваксинирали с БЦЖ

Страните, които са ваксинирали масово с Bacillus Calmette-Guérin (БЦЖ) срещу туберкулоза, имат смъртност от новия коронавирус (COVID-19) почти шест пъти по-ниска от страните, в които не използват БЦЖ ваксината, показва ново проучване, цитирано от „Дейли мейл“.

БЦЖ ваксината е изобретена преди век и дава имунитет срещу туберкулоза – бактериална инфекция – но се знае, че има и други ползи от нея.

Предишни проучвания са установили, че хора, които са били имунизирани с въпросната ваксина, имат подобрена имунна система и са в състояние да се предпазят от инфекция.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!