петък, юли 19, 2024

Д-р Брънзалов: НЗОК поема цялата финансова тежест в борбата с COVID-19

Лекарите трябва да могат да назначават тестове за COVID-19 по същите критерии, по които го правят РЗИ. Това заяви пред Bulgaria ON AIR заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

По-рано беше съобщено, че личните лекари вече ще издават направления за PCR-тестове.

„Вече има решение това да се случи. Не става въпрос само за личните лекари, а за всеки лекар, който работи с пациенти. Критериите не мисля, че би трябвало да се разграничават по нещо от критериите, които действат в момента и тези, по които РЗИ назначава тестовете. Не можем да знаем какъв процент от всички хиляди направени проби се дават от РЗИ“, коментира д-р Брънзалов в предаването „Денят ON AIR“.

Според него, това е парадокс – лекарят, установил първи заболяването, да не може да пусне пациента по пътеката, по която трябва да мине като алгоритъм за лечение.

Проблемът беше с диагностицирането на пациент с грипоподобни симптоми, дали той е с коронавирусна инфекция или не е. Едно от нашите предложения е това направление да може да се изпраща по електронен път. Ние сме готови за диалог, за да се намери оптималното решение на проблема.“ – допълни д-р Брънзалов.

Специалистът посочи, че до момента цялата финансова борба с COVID-инфекцията е на плещите на НЗОК.

„От резерва е използвана една много малка част, а ние сме до октомври. Ако ще се борим като общество и държава със световна пандемия, трябва да осигурим съответното финансиране. Държавата трябва да помага, за да се справим по-бързо с епидемията, а това няма да се случи с бюджета на НЗОК.“ – категоричен е зам.-председателят на БЛС.

По думите му, 1000 лв. за лекарите на първа линия е общо понятие. Според него трудът на лекарите в България е неоценен.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!