Цветлин Йовчев

Българската следа в отравянето на Скрипал се оказа интересен елемент от международния скандал. Британските издания „Дейли мейл“ и „Сън“ публикуваха разследване, свързващо екзекутурите и с отравянето на български гражданин в София през 2015 г. – предприемачът Емилян Гебрев. Той заяви, че има две хипотези за oтравянето му. Едната – износът на неговата компания на отбранително оборудване за Украйна. Другата – възможен интерес към негов завод за производство на оръжие.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че  българските служби вече са в контакт с британските си колеги и в Комисията за контрол над службите за сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена.

Цветлин Йовчев (бивш председател на ДАНС) също анализира възможността руските разузнавателни служби да са извършили опита за покушение срещу Гебрев в България в интервю за предаването „120 минути“ по БТВ.

„Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално, експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна.”

Бившият шеф на ДАНС поддържа позицията, че отравянето на оръжейния бизнесмен не трябва да се свърза със случая „Скрипал”. Той посочи, че според него нападението срещу бизнесмена е солова акция, а не дело на руските служби.

„Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция, при „Скрипал” можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция”.

По думите на Цветлин Йовчев вече е започнало сериозно разследване. „Ако се потвърди информацията, говорим за частна поръчка, която е извършило руското разузнаване – това е доста опасно. Може да идва от заинтересовани частни структури. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системите за сигурност. Има няколко фактора в подкрепа на тази теза – след случая „Скрипал”, той уволни 15 генерала”, каза Йовчев и допълни, че това не е първата чистка на руския президент в армията. Той посочи, че опасността е, че ако има липса на контрол в Русия, това е предпоставка за вътрешна криза.

https://bulmedia.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA/26037/

Коментари

loading...