четвъртък, май 30, 2024

Covid-19 дава тласък на българското производство на защитно облекло и маски

Българските фирми в готовност да започнат производството на защитно облекло и маски, обмисля се дори и износ за други държави.

Това стана ясно от брифинг на икономическия министър Емил Караниколов.

Държавата е осигурила защитно облекло и маски за медиците за няколко месеца напред, изтъкна той. Търсенето в пъти надминава предлагането, подчерта министърът.

Затова трябвало да се осигури производството и за потребителите. Българските фирми реагирали много бързо и вече се изследват мострите и материалите.

Костюмите, с които разполагаме за 2-3 месеца са еднократни. Това, което се предлага от родните фирми ще може да се ползва между 30-50 пъти. Нашите фирми ще работят за българското население.

Емил Караниколов дори вярва, че ще можем да започнем да шием и за износ. Едната фирма има служители от 150 души, другата – 2000.

Производителите са готови да започнат работа веднага и да осигурят дори 10 000 маски на ден. Две фирми вече са донесли готови мостри, представени от ръководителя на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Облеклата отговаряли на изискванията за водонепромокаемост и да могат да се ползват многократно, по думите му. Дори да излязат по-скъпи от еднократните, те ще си избият цената.

Другата фирма пък сама осигурява платовете. Към нея има забележки за циповете. И двете фирми осигуряват облекла с дишаща материя и ще са добри за екипите, според Мутафчийски.

В Китай медицинските екипи били наранявани заради лошата материя. Това ще се избегне за нашите лекари. Все още не може да се коментира цената. Първо трябва да минат тестовете.

Българската индустрия днес доказала възможностите си за иновации, доволни са от икономическото ведомство. Дори имаме готовност за износ в две държави извън ЕС. Износ обаче ще започне, след като бъдат задоволени нуждите на българските потребители.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!