Регистрирани са 24 партии и 7 коалиции за участие в предсрочните избори. До края на деня трябва да приключат проверките на 4 партии и една коалиция. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на първия брифинг, посветен на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерациите на партиите и коалициите за бюлетината, с които ще се явят на изборите.

До 30 август партии и коалиции могат сами да заявят желание сами да бъдат заличени, а в срок до 27 август може да се направят промени в наименованието или състава на коалициите.

Демократична България и „Продължаваме промяната“ не могат да се обединят според разпоредбите на ЦИК, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата. За да остане валидна регистрацията, в коалицията трябва да има минимум две партии. На страницата на ЦИК е активна рубриката за въпроси и отговори, обясни Матева.

„Във всички подписки почти има такива на покойници и е възможно човек, който се е подписал в подписката 2 седмици преди датата на внасяне на документите в ЦИК, да е отишъл на по-добро място“, изтъкна Росица Матева. Всички партии имат необходимия брой избиратели, като към настоящия момент няма заличена партия от ЦИК.

Централната избирателна комисия все още няма решение как ще гласуват карантинираните, като предстои да го съгласува със здравните власти.

В 734 секции в 61 държави ще могат да гласуват българите в чужбина на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. В Германия имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса. ЦИК ще успее да създаде нормални условия за гласуване на българските граждани в Германия, но няма да успеят да разкрият всички секции, които по нашия Изборен кодекс е необходимо да бъдат разкрити, тъй като сме длъжни да се съобразим с лимита на приемащата страна.

Електронни заявления в ЦИК от българските граждани в чужбина ще могат да се подават до 6 септември.

ЦИК ще определи дали с една или две машини на секция ще се гласува в чужбина, след като стане ясен точният брой на избирателните секции зад граница.

Коментари