ЦИК отрича да изключва ДБ от изборите

От ЦИК отрекоха категорично твърденията на „Демократична България“, че има предложение партията да бъде извадена от още 7 многомандатни избирателни района, където отново документацията била подадена с електронен подпис.

„Това не е вярно. При обсъждането (в Стара Загора – бел.ред.) колега направи предложение да бъде изискана информация дали и в други РИК има подадени не от „Демократична България“, а от всички партии и коалиции, документи, подписани с електронен подпис. Все още чакаме тази информация“, каза на брифинг в ЦИК говорителят на комисията Росица Матева.

Матева аргументира и решението на ЦИК да потвърди изключването на ДБ изборите в МИР Стара Загора. „Не става дума за това, дали в 21 е разрешено да се използва електронен подпис. Става дума за това, позволява ли го Изборният кодекс. В крайна сметка ЦИК прие, че документите са подписани с електронен подпис, но не са подадени по електронен път, а са донесени като хартиени разпечатки. Дадена е възможност на представителя на коалицията, който е имал пълномощно, да ги завери вярно с оригинала, но той е отказал.“

В друга районна избирателна комисия е имало случай отново на подадени по идентичен начин документи. Там обаче представителят на съответната политическа сила се е съгласил да удостовери с подписа си достоверността на книжата.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!