четвъртък, май 30, 2024

Частното здравеопазване и КНСБ не подкрепят исканията на мед. сестрите

От Българската болнична асоциация и от КНСБ се обявиха срещу исканията на медицинските сестри, които са се барикадирали в сградата на Партийния дом, съобщиха от ББА и от КНСБ.

От Болничната асоциация, която представлява интересите на частното здравеопазване, заявяват, че „чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи“, пишат от Болничната асоциация.

Те квалифицират действията като „политически“ с целенасочен натиск към институциите и своеволно поведение от страна на определени фигури. Това вреди на всички, като дискредитира всички лечебни заведения в страната и уронва авторитета на лекарското съсловие.

Разрастващата се към днешна дата епидемиологична обстановка в страната изисква доверие от страна на пациентите, на което определено би се повлияло чрез подобни своеволни изяви, пишат от асоциацията и се самопредлагат за: „сътрудничество с институциите с цел гарантиране на спокойствието на българските граждани, лекари и медицински работници, което от своя страна е от съществено значение за нормалното функциониране на здравната система“. 

От КНСБ се противопоставят на претенции и поставяне на ултиматуми. „Така се подменят принципите на тристранния диалог и се погазват законите. Напомняме, че законите и механизмите за споразумяване и договаряне трябва да се спазват, в т.ч. и от правителствените представители и ще реагираме остро, ако този начин на налагане на искания бъде приет“.

В Министерство на финансите е внесено конкретно предложение с подробни разчети за допълнително необходими 8,5 до 10 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските специалисти в училищното и детското здравеопазване и твърдят, че ще има реакция при отклонение от правилата за сътрудничество и преговори, пишат от синдиката.

От КНСБ съветват, че „всяка организация, която претендира да води преговори и сключва споразумения с правителството, може да го направи като покрие критериите по закон и се яви на процедурите за преброяване, които текат в момента, и да получи статут на представителна“. 

Припомняме, на 10 април 2019 г. правителството обеща, че ще отпусне около 50 млн. лева за заплатите на медицинските сестри. Месеци по-късно стана ясно, че тези пари не са стигнали до сестрите. Мнозина от тях работят на две, а някои – и на три места.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!