събота, февруари 24, 2024

Цените на тока ни поставяли в патова ситуация

Високите цени на тока за бизнеса са повече от изпитание, които ние не знаем как може да го прескочим. Цифрите са страшни. Не говорим за намаляване на печалбата, а говорим за оцеляване. Това е най-важното в момента и този въпрос трябва да се реши веднага“.

Това заяви в интервю за БГНЕС Десислав Дионисиев. Той е изпълнителен директор на „Биопрограма“, която от три десетилетия се занимава с производство на билки, чайове и пчелен мед.

Десислав Дионисиев припомни, че още в началото на европейския път на България е трябвало да сме наясно, че заедно с плюсовете от това ще има и минуси, един от който е фактът, че когато има проблеми, те се отразяват върху всички. „Сега искаме да приемем еврото, това е добре, но може да се получи същото, каквото с общия пазар – всички минуси, които ще дойдат, ще се отразят върху българската икономика по същия начин. Първо трябва да се мисли, да се дискутира и тогава да се взимат решения“, смята той.

Според него страната ни не се опитва да приложи никакви национални механизми, с които да се опита да ограничи скока в цените, както и да се опита да предложи компенсации. „Не виждам национални механизми да са в сила. Една изключително бавна реакция, на практика никаква реакция. Говори се за някакви компенсации, но само се говори. Бизнесът плаща всеки ден сметките си – данък, заплати, осигуровки, транспортни разходи, стоки. Ние не работим в бъдеще време, работим сега. За две години не съм получил никаква помощ от държавата и не очаквам да получа. Голяма част от държавните служители са „хоум офис“, по разбираеми причини, но истинското производство работи на място. Говорим за лозунги, говорим кого ще избираме, говорим за някаква промяна, но промяната продължи така, ще закъсаме напълно“, посочи още Десислав Дионисиев.

Той е категоричен – на 19 октомври ще се включи в готвения от бизнеса протест: „Почти няма протест, на който да не отида с удоволствие, защото така се измерва дали има живот в държавата, дали обществото има реакция“.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!