Цената на живота
Тежката катастрофа с автобус край Своге през август миналата година отне живота на 20 души

Близки на загиналите в катастрофата край Своге са получили обезщетение от застрахователната компания „Бул инс“ в размер на едва 10 лева, като при това обезщетението до момента са получили близки само на трима от загиналите.

Още от България

Това става ясно от писмо на наследниците на загиналите при инцидента 20 души до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов.

50 хил. лева е обезщетението, което трябва да получат наследниците на всеки от загиналите в катастрофата край Своге по застраховка „Злополука“, като сумата се разпределя между всички наследници на загиналия, обясни пред БНР Владимир Тодоров – председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Застрахователят трябва да изплати сумата в рамките на няколко седмици.

Това обаче не се случва. Затова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи подават сигнал в Комисията за финансов надзор, която е наложила принудителна административна мярка на застрахователя с изрични указания да плати дължимото.

Компанията обаче изпълнява предписанието формално – като изплаща по 10 лева на близки на трима от загиналите.

„Застрахователят търси от девет кладенеца вода, за да забави плащането. Хората подадоха заявление за плащане на обезщетенията. „Бул инс“ тупаха топката 6 месеца и отказаха да плащат. Хората се обърнаха към Комисията по финансов надзор, оттам направиха проверка и установиха, че има основание за плащане, наложиха принудителна мярка и принудиха „Бул инс“ да плати. Така хората получиха по 10 лева по сметките си. Тези хора са подложени на това унижение, това е един стон на тези хора, които са в безизходица. Следва съдебна сага. Апелът е към премиера, защото знаем, че той загуби трима министри заради този инцидент“, подчерта Тодоров.

„Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек струва 10 лева? Да, 10 лева! На толкова застрахователна компания „Бул Инс“ АД оцени живота на нашите майки, бащи и деца! Поведението на този български застраховател ни кара да се чувстваме унизени и огорчени, без вяра в справедливостта и закона. Ако „Бул Инс“ АД нямат финансовия ресурс да платят за смъртта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК „Олимпик“, но този път със стотици хиляди засегнати българи“, пишат наследниците в писмото си.

„Тъй като нашата принципна позиция е, че ние не сме в риск, ние изпълнихме формално искането, което обаче не означава, че при решение от страна на българския съд евентуално няма да бъде платено“, обясни директорът на „Бул инс“ Стоян Проданов.

Разследването на произшествието продължава. Към момента шофьорът е единственият обвиняем.

Заради съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на „Трейс Груп Холд“ АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

Катастрофа и състоянието на пътя станаха повод за оставки и обвинения в корупция – оставки подадоха вътрешният министър Валентин Радев, регионалният министър Николай Нанков и транспортният министър Ивайло Московски.

Коментари