Цацаров в парламента за шпионския скандал

Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение „Русофили“, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си в пленарна зала по шпионския скандал, предаде „Фокус“.

„Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси“, изтъкна Цацаров.

„Девети, десети – такова е наказателното производство“, уточни главният прокурор във връзка с процесуално-следствените действия точно на 9 септември.

Главният прокурор Сотир Цацаров дава разширена информация в парламента по разследването за шпионаж. По-рано днес от „Атака“ поискаха и той да бъде изслушан, след като по темата пред депутатите говориха вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Главният прокурор беше поканен в Народното събрание, след като много от депутатите не останаха доволни от информацията, дадена от Маринов и Георгиев.Борисов за шпионския скандал: Нямам нищо против Русия, бил съм в Кремъл, бил съм и в Белия домПремиерът Бойко Борисов коментира шпионския скандал с ареста на председателя на „Русофили“ Николай М…Sep 11 2019bulmedia.net

Забранено е влизането на още един руснак Константин Малофеев
Днес е наложена забрана за влизане в страната за период от 10 години на Константин Малофеев, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

„Вчера бе съобщено, че е наложена ограничителна мярка на едно лице – на руския гражданин Леонид Решетников, на когото председателят на ДАНС е забранил влизането в страната за срок от 10 години. Днес е наложена ограничителна мярка на още едно лице и това е Константин Малофеев – също за 10 години.

Цацаров поясни, че разследването е започнало като разследване на пране на пари. „В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж е лицето Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица“, подчерта още Цацаров.

Законно ли са извършени арестите
Арестите при шпионския скандал са извършени в стриктно спазване на Закона за МВР – ако депутатите считат, че той нарушава човешките права, в тяхна власт е да го променят, каза още главният прокурор.

„Ние не можем да отговорим на всичко онова, което се казва в публичното пространство, но сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата. Съзнанието, че трябва да си свършим работата, означава да реагираме срещу всяко посегателство на националната сигурност, независимо от това от коя страна то идва. Ще го повтаря още веднъж – става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението касае не чужда държава, а чужди организации“, коментира Цацаров.

Има ли политика в арестите
Цацаров отхвърли обвиненията, че арестите са свързани с местните избори.
„Беше казано в публичното пространство, че това е преследване за идеи. Моето мнение и мнението на колегите, които работят по делото е, че това не е преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и с влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление. На второ място, независимо от всичко онова, което е свързано в настоящата политическа обстановка, предстоящи местни избори и всичко друго. Аз не мога да се съглася с твърдението, че това представлява политическа акция, свързана с предстоящи местни избори, печелене на политически дивиденти или прочее. Не защитавам никого, нито обвинявам никого от политическите сили. Това, което ние правим, е да се опитаме да си вършим работата“, подчерта Цацаров.

Доколко дълбоко може да се разкрива информация
Главният прокурор заяви, че е било направено искане да се представят неоспорими факти. „При цялото ми уважение към това искане и към автора на искането му по отношение на представянето на неоспорими факти, неоспорими факти се представят пред съд. Те не се представят пред други държавни органи. Не защото тези органи трябва да бъдат омаловажавани и да не бъдат уважавани, а защото такава е Конституцията на страната. Още нещо – ако ние сме започнали това разследване, ние сме с ясната отговорност, че трябва да представим неоспорими факти пред българския съд и ще се опитаме да го направим. Това са рамките, в които мога да предоставя информация. Ако има въпрос, пак в тези рамки, съм готов да отговарям“, изтъкна Цацаров.

Какви са обвиненията
На 10 септември Сотир Цацаров обяви, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС.
Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две – Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, заявиха от прокуратурата.Обвиненият в шпионаж Николай Малинов проговори, разказа за връзките си с Малофеев, Решетников и Цв. Василев (ВИДЕО)„Съжалявам, че по такъв начин трябваше да посрещнем 9-и септември. След 1978 година такъв тип обвине…Sep 11 2019bulmedia.net

Коментари