понеделник, юли 15, 2024

Бургаският съд разреши на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Районен съд – Бургас проведе поредно заседание по делото за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, по което подсъдим е Бенчо Бенчев. Чрез видеоконферентна връзка със Софийския затвор бе изслушан свидетелят Димитър Желязков – Митьо Очите.

В съдебното заседание защитата направи искане, съдът отново да позволи Бенчо Бенчев да напусне пределите на България за осъществяване на прегледи при двама медицински специалисти в Турция, на 16.07.2020 г. и на 05.08.2020 г.

Адвокатите се аргументираха с факта, че подсъдимият не се е възползвал от предходното разрешаване на съда да пътува до Турция, тъй като видно от отговорите на РЗИ – Бургас и главен секретар на МЗ, при евентуално пътуване до тази държава и завръщането си е следвало да бъде поставен под 14-дневна карантина, съгласно заповед на министъра на здравеопазването.

Защитата пледира, това поведение на Бенчо Бенчев да бъде оценено от съдебния състав като уважително към правораздаването. Представителите на Районна прокуратура – Бургас счетоха това искане за неоснователно.

Районен съд – Бургас обаче разреши на подсъдимия временно да напуска многократно пределите на България за срок на връщане до 29.09.2020 г., за преглед и консултация в болница в гр. Истанбул, Република Турция.

За съда е безспорно, че до момента Бенчо Бенчев има безупречно процесуално поведение и изцяло съобразено с целите на настоящия процес – разкриване на обективната истина. За своето разрешение – подсъдимият да напуска пределите на България за лечение, съдът бе мотивиран от времевия период между двете уговорени посещения на лечебни заведения в Турция и задължителната 14-дневна карантина при евентуално завръщане през този период.

Районен съд – Бургас отчете и периода, необходим на различните държавни органи да приведат в изпълнение настоящото разрешение на съда, в случай че определението влезе в сила.

Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7- дневен срок пред въззивна инстанция.

Следващото заседание по делото продължава на 30.09.2020 г., с изслушване на свидетели.

Припомняме, че Бенчев, който е и общински съветник, е подсъдим за това, че е укрил Митьо Очите в Истанбул през август, 2018 г., когато босът вече се е издирвал от Интерпол като лидер на организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици.

Срещу общинаря са повдигнати още две обвинения за боеприпаси и неправилно съхранение на огнестрелно оръже.

От самото начало на процеса Бенчев твърди, че е невинен, тъй като когато се засекли с Димитър Желязков в Гърция не е знаел, че несебърлията се издирва. Бенчев пътувал към Турция за лечение на старо заболяване, Митьо Очите също решил да пътува с луксозния бус на Бенчев. Двамата обаче бяха задържани от турските власти на 3 август, 2018 г., в луксозен хотел в Истанбул.

Общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който беше пуснат от ареста под гаранция в размер на 50 000 лв., обжалва решението.

На 5 февруари съдът разреши Бенчев да се лекува в клиника в Турция. Ден по-късно прокуратурата обжалва пускането на Бенчо Бенчев зад граница.

На 17 февруари Окръжният съд в Бургас окончателно отказа да пусне Бенчо Бенчев да се лекува в чужбина.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!