Булгартабак Благоевград затваряне фабрика

Фирмата „Булгартабак Холдинг“ ще прекрати производствената си дейност в Благоевград, закривайки своята фабрика в югозападния град, съобщава Българско национално радио, позовавайки се на собствени източници. Това ще доведе до съкращаването на хиляди служители, които на практика остават без работа. На работниците е даден 2-дневен срок да подадат заявления за доброволно напускане. От около 2 хил. служители към момента са останали едва 10% от тях на работа.

Те са били предупредени, че фабриката се закрива. Предупредени са и синдикалните централи за ситуацията. През последните три месеца дружеството е работило денонощно на максимални обороти, за да се изпълни в срок последната поръчка към клиенти.

Припомня се, че според приватизационния договор „Булгартабак“ има ангажимент да запази предмета на производство до 2021 година в България, но не е уточнено къде. Така фабриката на Благоевград БТ последва съдбата на дружеството в София. Все още официално изявление от фирмата във връзка с прекратяването на дейността в Благоевград няма.

Булгартабак простест

Преди 3 години стотици работници от софийския клон организираха протести срещу съкращението им от ръководството. През 2017 година двужеството трябваше да се защитава и от обвиненията на „Да, България“ в контрабанда. През същата година, „Бритиш американ табако“ придоби част от „Булгартабак“.Спомени от соца: Помните ли цигарите от онова време – Слънце, Арда, Стюардеса, Ком, Феникс (СНИМКА)Запознанството ми с цигарите стана чрез баща ми – той ми даваше празните кутии и аз играех с тях. Пр…Nov 5 2018bulmedia.net

Коментари

loading...