петък, юли 19, 2024

БСП започна консултации за вота на недоверие

БСП започна консултации за вота на недоверие на тема Корупция. Първата среща е с групата на партия „Воля“. След пленум по предложение на червения депутат Красимир Янков социалистите решиха да атакуват властта с вот на недоверие.

Припомняме, първият вот на недоверие към кабинета „Борисов-3“ беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив – провалът на правителството с борбата с корупцията.

Гласуването беше на 25 януари и кабинетът „Борисов 3“ очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103 депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни, след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104 депутати, а 131 запазиха правителството.

На 29 януари 2020 г. не мина и четвъртият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов-3“. Той бе за „Провал в политиката на околната среда и водите“. Причините бяха водната криза в Перник и мръсният въздух.

Източник: News.BG

Коментари

error: Съдържанието е защитено!